امیرالمؤمنین می فرماید به عهدی که بستی وفادار باش که با سر به زمین نخوری/عهد که بستید فردا نگویید من این را نگفتم و شرط گذاشتم و یا نتوانستم!
به گزارش تواناخبر به نقل از ایسنا، رئیس جمهور به همرا هیئت دولت صبح شنبه در هفته دولت برای تجدید میثاق با آرمانهای امام انقلاب در مرقد مطهر بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضور به هم رساندند و آیین گرامیداشت و تجدید میثاق را به جا آوردند.
در این مراسم یادگار رهبر کبیر انقلاب، سید حسن خمینی به ایراد سخن پرداخت و در قسمتی از سخنرانی خود خطاب به رئیس جمهور و هیئت دولت گفت: امیرالمؤمنین(ع) میگوید، «مراقب باش عهدی نبندی که ابهام داشته باشد و هر طور که خواستی بتوانی آن را تفسیر کنی». ایشان میگویند، «مراقب باش جوری حرف نزنی که بعد نگویی من این طور نگفتم»؛ بلکه جوری عهد ببند که مردم میفهمند و همان که میفهمند را عمل کن؛ و بدان که بشریت در تاریخ به این درک رسیده که اگر به عهدت خیانت کنی، با سر به زمین میخوری. خداوند آیت الله موسوی بجنوردی را رحمت کند که میگفت، در روایات هست که اکثر اهل جنت سادهدل هستند؛ زیرا کسانی که درس خواندهاند، بلد هستند اشکالات خودشان را توجیه کنند و گرفتاری آنها از همین نقطه شروع میشود.
وی در ادامه گفت: در مضمون فرمایشان حضرت علی(ع) این معنا وجود دارد که مراقب باش نگویی تحقق این وعده مشکل است، فلان مصلحت وجود دارد، دیگران نمیگذارند و… . ایشان به صراحت میگوید عهدی که میبندی، حق نداری در آن مصلحتسنجی کنی؛ بلکه محکم روی آن ایستادگی کن. نباید عمل نکردن به عده را توجیه کرد؛ چون توجیه سرآغاز سقوط است.
سید حسن خمینی با تأکید بر اینکه «عهد» یک مقوله با اهمیت بسیار مهم در میان بشریت است، اظهار داشت: یک ویژگی آقای دکتر پزشکیان این است که استشهاد فراوانی به نهجالبلاغه دارند. در عهدنامه مالک، حضرت تعبیری راجع به عهد دارند که جزء شاهکارهای نهجالبلاغه است. ایشان به مالک میفرمایند، «اگر بین خودت و دشمنانت یک پیوندی برقرار کردی، دورش را با وفا محکم کن». در این بخش ایشان تعبیر بسیار مهمی دارند، مبنی بر اینکه اگر عهدی ببندید و امانتداری نکنید، خیانت کردهاید.
وی با اشاره به اینکه امیرالمؤمنین(ع) میفرماید وقتی نوبت پیمانی که بستهای رسید، اگر لازم شد نفس خودت را هم فدا کن، یادآور شد: امروز در امر تزاحم بین ارزشهای اخلاقی، یک بحث جدی این است که میگویند وفا به عهد بالاترین درجه اهمین را در میان تمام اصول اخلاقی دارد. امیرالمؤمنین(ع) تعبیری دارند که می فرمایند، «جدای از مسلمانان، مشرکین هم به این وفای به عهد ملزم هستند.» چرا که بشریت به تجربه دریافته اگر به عهدش وفا نکند، ضرر میکند. خیانت در وعده و عهد ممکن است در کوتاه مدت یک نشاطی داشته باشد، اما به منافع یکی دو روز نباید نگاه کرد.